Min blog

”Skat? Du skal altså huske at vande! Bare en gang imellem …”.  Det er en sætning, der ret ofte bliver sagt her i huset. Ja, det er altså ikke mig, der siger det. Det er min kæreste. Til mig. For jeg er en klovn til det med blomster, haver og holde noget i live. Pudsigt nok er min yndlingsfarve grøn, og så har jeg så svært ved at holde liv i det grønne.

 

Man skulle ellers tro, at jeg burde kunne det. Jeg er vokset op på en gård med en have så stor som en mindre park. Min mor elskede at gå med rumpetten i vejret og ordne bede. Min far tog sig af det grove, og jeg blev som barn sat til at slå græs. Det var jeg ærlig talt ikke særlig vild med. Men ingen spurgte mig. Måske mine forældre allerede dengang havde fornemmet hvilken katastrofe, det ville være, hvis de slap mig løs med en skuffejern? Hvad er blomst? Og hvad er ukrudt? Hmm … Næ, sæt Mette bag en benzindreven græsslåmaskine uden træk, så kan det vel ikke gå helt galt?

 

Jeg fik sågar en nyttehave på et tidspunkt! Jeg var vel omkring 12 år gammel og gik til 4H. Et af holdene hos ungdomsorganisationen var ”gå til have”. Jeg fik omkring 4-5 m2 jord til låns. Mine forældre har formentlig tænkt, at det var mere sikkert – for deres have – at sende mig til nabogården, hvor jeg kunne slå mig løs som gartner. Jeg kan huske, at jeg kastede mig ivrigt over projektet. Ambitionerne var store. Der blev gavmildt kaster frø til gulerødder, radiser, salat og andre gode ting i jorden. Det blev dækket sirligt til med jord, vandet, og jeg cyklede hjem igen – for aldrig mere at vende tilbage! Jeg glemte alt om den have … Ærlig talt. Jamen, jeg sagde det jo. Ingen grønne fingre her.

 

Som voksen har min mor under besøg hos mig ikke kunnet nære sig for gentagende gange at fortælle mig, at jeg skulle huske at nippe blomsterne. ”Nip dem Mette. Væk med det visne, så bliver planterne så flotte!”. Og en ung og trodsig Mette prøvede ihærdigt at overbevise sin søde moar om, at hun rent faktisk godt kunne lide planter med patina. Havde jeg for alvor været tarvelig over for min mor, så havde jeg købt kunstige planter. Det hadede hun inderligt. Det var nærmest blasfemi, syntes hun.

 

Og nu bor jeg så i hus med have. Med en kæreste der elsker at tage vores gæster med rundt på en lille havevandring. Så fremviser han stolt de bugnede buske med brombær, blåbær og stikkelsbær og de flotte roser, og de mange rabarber og jordbær. For at det ikke skal være en alt for nedslående oplevelse for alle mand, så må han stå for vandingen. Jeg havde ellers her i foråret store visioner om en have med selvsået Morgenfruer, Frøkenhat, basilikum, chiliplanter og dild, masser af dild. Jeg såede frøene i små potter med fine navneskilte på, og de blev sirligt placeret udenfor i et tini mini drivhus. De første par dage var interessen vakt, så jeg stod trofast der med vandkanden og nursede mine små frø. Så var det ligesom om, at fokussen begyndte at flakke – for helt at fordufte. Fuldstændig som væsken fra mine krukker.  Det var så der, at Mr. Grønnefingre begyndte at minde mig om, at tingene i det lille drivhus altså skulle vandes!

 

Det var et rimeligt overskueligt projekt at omplante fra krukke til jord. Dilden var helt og aldeles afgået ved døden. Den stod ikke til at redde, men hvem gider også alt det dild? Nej, vel! Frøkenhat takkede også af, ligesom indholdet i de fleste andre små krukker var pulveriseret. Men jeg har da nogle enkelte Morgenfruer og lidt basilikum, der bravt kæmper for at forblive. Og tre stilke chiliplanter, der står så rank i mit vindue. Takket være min kæreste. Når han disse dage tager en runde i haven, så slutter han pudsigt nok af ved mit lille beskedne bed og sukker: ”Det var så Mette projekt”.

| Svar

Nyeste kommentarer

28.04 | 07:06

Du er for sej

21.09 | 05:35

Fed beskrivelse. Får helt lyst, til at tage turen

05.07 | 12:51

Super dejlig læsning og rigtig stærkt løbet. Stort tillykke med bedriften
Stor inspiration.

05.07 | 05:07

Jeg er SÅ imponeret over, at du gør det. Et kæmpe tillykke med bedriften. Du er mega sej og meget inspirerende. Knus fra mig. <3